Kokosolie is een tropische olie, die wordt verkregen door persen of extractie van kopra, het gedroogde witte vruchtvlees van de vrucht van de alom bekende kokospalm. De termen ´kokosolie´ en ´kokosvet´ worden vaak door elkaar gebruikt.

Is het gezond?

Kokosolie bevat verzadigde vetten. Sommige mensen denken daarom dat het gebruik van kokosolie ongezond is. Het tegendeel is echter bewezen. Kokosolie bevat namelijk laurinezuur (lauric acid). Dit verandert in je lichaam in monolaurin. Het versterkt het immuunsysteem. Uit onderzoek blijkt dat laurinezuur ervoor zorgt dat er meer goed HDL cholesterol in je bloed komt. Hierdoor komt je cholesterol in balans.

Voordelen voor je gezondheid?

  • Kokosolie doodt bacteriën, virussen en schimmels;
  • Het beschermt je tegen nierstenen;
  • Het helpt je bloedsuiker op peil te houden;
  • Kokosolie is goed voor je botten en tanden. Het zorgt ervoor dat je lichaam calcium en magnesium beter opneemt;
  • Kokosolie verbetert de werking van je schildklier;
  • Het is goed voor je tandvlees;
  • Het maakt je tanden witter;
  • Kokosolie helpt bij slechte adem;
  • Het is goed voor je haar: het gaat verlies van proteïnen tegen;
  • Het voedt je huid;
  • Ideaal om te bakken en te frituren omdat het niet oxideert of beschadigd raakt tijdens hoge verhitting;

Hoe wordt kokosolie gemaakt?

Er zijn twee manieren om kokosvet te winnen. Bij de droge manier wordt het kokosvlees uit een rijpe kokosnoot gehaald en gedroogd (door zon, roken of speciale ovens). Na deze verwarming ontstaat copra. Vervolgens wordt de copra (koud) geperst, waardoor de olie wordt gewonnen. Voor de productie van 1 liter olie zijn er ongeveer 15 kokosnoten nodig.

Bij het natte proces wordt de kokosmelk gekookt, waarna de olie wordt geëxtraheerd. Dit koken is minder efficiënt dan persen en heeft tot gevolg dat vele voedingsstoffen verloren gaan. Virgin kokosvet wordt overigens wel op de natte manier verkregen, maar in plaats van de melk te koken wordt de kokosmelk gefermenteerd. Op deze manier wordt een zeer zuivere olie verkregen waarin zo veel mogelijk voedingsstoffen zijn behouden.

Waarop letten bij de aankoop van goede kokosolie?

  • Kies voor een glazen verpakking: plastieken verpakking betekent meestal bewerkt en ontgeurd.
  • Geur: lichte, aangename kokosgeur.
  • Virgin: dit is de beste variant. De olie werd verkregen uit verse, rijpe kokosnoten op een manier die niet tot verandering van de olie leidt.
  • Koudgeperst: minder verhit en dus een betere optie.
  • Biologisch: geen pesticiden.
  • Prijs: pure, biologische kokosolie kost al gauw tussen de 8 en 12 euro voor 300 – 400 ml.

Weet wat je eet…

90% van de kokosolie op de markt bestaat uit afval.

  • Te lang buiten gelegen;
  • Sterk vervuild door invloeden van buitenaf;
  • Beschimmelen door vochtige ruimte;
  • Toegankelijke voor ongedierte;
  • Wordt ontkleurd onder hoge verhitting (voedingswaarden zijn zo goed als volledig verdwenen).

De goedkope potten die te verkrijgen zijn bij de gekende supermarkten…laat je dus beter staan!

 

Waarom kiezen voor de kokosolie van Royal Green?

De gouden standaard in biologische kokosolie!

100% koudgeperste en gecertificeerde biologische kokosolie. Bakken, braden, wokken en frituren is nog nooit zo gezond geweest. Zeer gezonde olie die al haar goede eigenschappen behoudt bij verhitting. Tijdens het braden, wokken, bakken of frituren is er geen vorming van schadelijke stoffen of vrije radicalen. Rijk aan laurinezuur, licht verteerbaar en zonder transvetzuren. Bijzonder geschikt voor haar- en huidverzorging.

Verkrijgbaar in potten van 325 ml en 1400ml.

0

Start typing and press Enter to search